Veşti bune pentru angajaţi ! Salariul minim pe economie va creşte cu 75 de lei, pentru a doua oară în acest an, urmând ca de la 1 iulie să ajungă la 1.050 de lei. Începând cu data precizată, ora de muncă se va plăti cu o sumă care depăseşte pragul de şase lei. Majorarea atrage cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plăti salariaţilor o remuneraţie netă mai mare, dar şi mai multi bani pentru taxele şi contribuţiile obligatorii aferente salariului. Prima creştere a avut loc la începutul anului, când salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a crescut de la 900 de lei la 975 de lei, pentru un program complet de lucru de 168 ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentand 5,78 de lei/oră.
În prezent, angajatorii care şi-au încadrat în muncă angajaţii cu salariul minim pe economie plătesc lunar următoarele taxe: 154 de lei – contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, 5 lei – contribuţia la fondul de şomaj, 8 lei – contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, 2 lei – contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale; 51 de lei – contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi 4 lei – contribuţia pentru accidente de muncă şi boli profesionale. Taxele lunare cu un angajat ajung în prezent la 1.199 de lei (taxe firme 224 de lei, plus salariul). De la 1 iulie 2015, odată cu creşterea salariului minim pe economie angajatorii vor plăti 1.292 de lei pentru un angajat, sumă ce include salariul, plus taxele afrente în valoare de 242 de lei. Odată cu creşterea salariului minim, contribuţia de asigurări sociale pentru conditii normale de muncă va fi de 166 de lei lunar, contribuţia la fondul de şomaj – 5 lei lunar, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii – 9 lei lunar, contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale – trei lei lunar, contribuţia de asigurări sociale de sănătate – 55 de lei şi contribuţia pentru accidente de muncă şi boli profesionale – 4 lei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii care acordă un salariu mai mic decât cel minim riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei.